Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2021

Gösterim: 1273

Yüksekokulumuz Tarafından “Avrupa’da Bir Kariyer Öyküsü: Ord. Prof. Dr. Harun Parlar” İsimli Söyleşi Düzenlendi

Yüksekokulumuz tarafından “Avrupa’da Bir Kariyer Öyküsü: Ord. Prof. Dr. Harun Parlar” isimli çevrimiçi bir sağlık söyleşisi düzenlendi. Moderatörlüğünü Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. İbrahim Tümen’in yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak Almanya Münih Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, aynı zamanda Bavyera Eyaleti Eğitim Bakanlığı Danışmanı ve tüm AB projelerinden sorumlu Bavyera Eyaleti Araştırma Birliği Başkanı olan Ord. Prof. Dr. Harun Parlar katıldı. 

Kimyager ve bilim insanı olan Ord. Prof. Dr. Harun Parlar 1945 İstanbul-Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Lise eğitimini Türkiye’de Kabataş Erkek Lisesinde tamamlayan Parlar, 1972 Almanya Bonn Üniversitesinden mezun olmuş, sonrasında ABD’de eğitim görmüştür. Doktorasını, yine yurt dışında, klor türevlerinin fotokimyasal reaksiyonları üzerine yapmış, 1972-1985 yılları arasında Münih Teknik Üniversitesi'nin ve Almanya Helmholz Araştırma Merkezi'nin Ekolojik Kimya Enstitüsü'ne bağlı Fotokimya ve Çevre Kimyası bölümlerinin başkanlığını yürütmüştür. Ardından 1986-87 senelerinde White Sands Research Centre-Alamogordo-New Mexico-ABD de analitik kimya laboratuvarında idareci olarak görev yapmıştır. 1987 yılında Kassel Üniversitesi-Almanya Analitik Kimya kürsüsüne atanan Ord. Prof. Dr. Harun Parlar, bu üniversitede Fen Fakültesi Dekanlığı yapmış ve Üniversite Senatosu'nda yer almıştır. 1994 senesinde Münih Teknik Üniversitesine dönerek Kimya Teknik Analiz kürsüsünün ve Gıda Araştırma Enstitüsü'nün yönetimini yüklenmiştir. 2004 senesinden beri DFG (Alman Araştırma Birliği) hava analiz ünitesini idare eden ve 2009 yılında Bavyera Araştırma Birliği'nin (Bavarian Research Alliance) başkanlığına da atanan Parlar'ın, bugüne kadar SCI kapsamında yayınlanmış olan 350 makalesi bulunmakta olup 8 bilimsel kitap yazmış ve 13 patent geliştirmiştir. Varian Award-Kanada, Certicate of Merit of Secotox, International Academy of Environmental Sciences, Heinz Leibnitz Award (Münih), Elvira Schecklies Award (Bavyera), Dünya Popüler Bilim Ödülü, BENA-Award-Akdeniz Çevre Araştırmaları (Yunanistan) gibi çok sayıda uluslararası ödüle sahiptir. Ord. Prof. Dr. Harun Parlar’ın bilim dünyasına kazandırdığı kimyasal standart, dünyada “Parlar Standardı” olarak literatüre geçmiştir. 

Ord. Prof. Dr. Harun Parlar’ın, ilham veren başarı hikayesini anlattığı söyleşi, öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü.


Fotoğraflar